MO

uros | syntynyt 2014 | Kotihoidossa Vihdissä | noin 60-65 cm

15.10.2021
Mo on jälleen opetellut uutta kotihoidossa. Hän kävi hiljattain eläinlääkärissä rokotuksilla ja käynti uudessa paikassa sujui hienosti. Mo osaa hienosti matkustaa autossa ja tykkääkin makoilla tai katsella ikkunoista näkyviä maisemia. Eläinlääkärissä häntä ymmärrettävästi jännitti, mutta Mo antoi nätisti tutkia itsensä ja käveli lopulta reippaasti itse ulos vastaanotolta. Elämä kotihoidossa jatkuu samaan malliin ja Mo reipastuu jatkuvasti omaan tahtiinsa. Nykyään hän on jo iloisesti vastassa kun tullaan kotiin ja pyörii jaloissa pyytämässä rapsutuksia. Mo onkin selvästi saanut kuukausien aikana lisää itseluottamusta, minkä ansiosta hänen on yhä helpompi käsitellä uusia ja jännittäviä tilanteita. 

24.9.2021
Mo olisi jo aivan valmis omaan kotiin.

Hän on vajaassa neljässä kuukaudessa oppinut erinomaisesti kotikoiran taidot. Mo viihtyy kotona omalla pedillään tai sohvalla nauttien pehmeästä ja onkin suurimmaksi osaksi kotioloissa hyvin huomaamaton. Hän tykkää puuhastella erilaisten namimattojen ja aktivointitehtävien kanssa, mutta ei vielä muuten ole oikein ymmärtänyt lelujen päälle. Mo on oppinut nauttimaan rapsutuksista ja tulee jo toisinaan itsekin niitä pyytämään – omaan varovaiseen ja herkkään tyyliinsä. Parasta on kuitenkin, jos tuttu ihminen tulee häntä rapsuttelemaan. Vieraat ihmiset jännittävät Mota, mutta hän osaa hienosti itse hakeutua toiseen huoneeseen nukkumaan, mikäli tilanne käy liian jännittäväksi. Mo ulkoilee nätisti vapaana aidatulla pihalla ja osallistuukin mielellään pihalla tapahtuviin askareisiin. Hän tulee kiltisti kutsuttaessa sisälle. Myös hihnalenkkeily sujuu nykyään hienosti ja Mo onkin aina innokkaasti odottamassa kun valjaat otetaan esiin. Mon lempipuuhaa on metsässä liinassa ulkoilu, mutta myös lenkit kävelyteillä onnistuvat hyvin lyhyemmässäkin hihnassa. Vielä Mon kanssa ei juuri ole opeteltu kummempia hihnataitoja, mutta yleensä hän kulkee vetämättä hajuja nuuskutellen. Suurin jännityksen aihe ulkona ovat muut ihmiset ja tämän vuoksi Mota ei luovuteta kotiin, jossa on vilkkaat lenkkimaastot. Mo on satunnaisia stressistä johtuvia pissavahinkoja lukuunottamatta täysin sisäsiisti. Hän on täysin hiljainen, paitsi jäädessään aivan yksin. Silloin hänelle iskee hätä. Koirakavereiden kanssa Mo osaa hienosti olla päivät kotona, eikä hän ole ikinä tuhonnut mitään. Mo antaa nätisti hoitaa itseään ja esimerkiksi kynsien leikkuu sujuu hienosti herkkujen avulla. Mo on saanut täysin omaan tahtiin tutustua kotihoitopaikan pieneen lapseen ja nykyään kaksikko viihtyy usein vierekkäin sohvalla lapsen rapsutellessa Mota.

Mo on kultainen ja herkkä poika. Hänestä ei varmasti ikinä tule reipasta koiraa joka iloisesti tervehtisi kaikki vieraat. Juuri herkkää sielua etsivälle kodille Mo on kuitenkin todellinen aarre. Hän on viimeiseen asti lempeä, välttää konflikteja ja on aina ensimmäisenä väistämässä, jos tilanne käy hankalaksi. Mo hakee kovasti tukea omista ihmisistään ja on aina kovin ylpeä ja onnellinen itsestään, kun häntä kehutaan. Arkuudestaan huolimatta hän haluaa jatkuvasti oppia uutta ja onkin tämän ansiosta jo muutamassa kuukaudessa päässyt eroon monista peloistaan. Mossa on valtavasti potentiaalia, joka pääsee vasta ajan ja lempeän ohjauksen avulla todella esiin. Hänessä on jotakin erityisen koskettavaa. Sellaista absoluuttista hyvyyttä, että sydän pakahtuu joka kerta kun Mon häntä varovasti heiluu hänen uskaltaessa jälleen jotain uutta.

8.9.2021
Mo on jälleen ottanut isoja harppauksia kotihoidossa. Tuttujen rutiinien myötä itsevarmuutta on alkanut tulla lisää tutussa kotiympäristössä ja Mon olemus on selvästi rauhallisempi kuin aiemmin. Mo pitää kovasti kaikenlaisesta puuhastelusta ja esimerkiksi herkkumaton nuuskuttelu ja ruoan etsiminen pihalta saavat hänet innostumaan kovasti. Mo on myös alkanut tottua hihnaan ja hänen kanssaan onkin säännöllisesti lenkkeilty lähimetsässä, missä Mo rakastaa haistella uusia tuoksuja. Mo osaa hienosti olla päivät kotona muiden koirien kanssa, mutta aivan yksin jäädessään hän selvästi hätääntyy. Niinpä olisi tärkeää, että myös Mon tulevassa kodissa olisi reipas koirakaveri Mon tukena.

14.8.2021
Mo on nyt ehtinyt viettää kotihoidossa reilut kaksi kuukautta. Hän tulee varmasti aina olemaan herkkä ja ujo poika, mutta kotiutumisen myötä myös muu luonne näkyy joka päivä paremmin. Mo innostuu herkästi leikkimään ja kutsuu nykyään välillä myös kotihoitopaikan ihmisiä leikkimään. Hän on oppinut tulemaan pyynnöstä sisälle ja samoin esimerkiksi ruokaa osataan jo odottaa nätisti istuen. Muutama viikko sitten Mossa alkoi selvästi näkyä väsymisen merkkejä, joten kaiken uuden harjoittelu laitettiin hetkeksi tauolle ja keskityttiin palautumiseen. Tauko teki selvästi Molle hyvää ja hän keksi paljon uusia hassuja tapoja, kuten pihan mäen laskeminen selällään kierien. Tauon myötä myös vieraat ovat alkaneet olla Mon mielestä enemmän ok, kuhan hän saa itse valita kuinka lähellä pyörii. Nyt hänen kanssaan on jälleen rauhaksiin aloiteltu hihnatreenit, jotta jossakin vaiheessa päästäisiin tutustumaan maailmaan myös pihan ulkopuolella. Mo tulee tarvitsemaan kodin, jossa osataan edetä juuri koiran ehdoilla ja tarpeeksi hitaasti. Vastalahjaksi koti saa mitä kultaisimman koiran, jonka lempeä persoona on vasta puhkeamassa esiin.

9.7.2021
Mon rentoutuminen kotihoidossa jatkuu hyvään tahtiin. Alun stressi on selvästi alkanut helpottaa ja Mosta näkyy päivittäin uusia hienoja piirteitä. Tutut ihmiset ovat nykyään Mosta kiva juttu ja hän odottaakin aina innokkaana rapsutuksia. Valjaiden pukeminen sujuu nykyään hienosti, samoin kynsiä on saatu rauhassa leikattua. Mo harjoittelee mielellään uusia asioita, kunhan tahti on hänelle sopivan rauhallinen. Hihnaan on alettu totutella ja joka päivä perässä tuntuva paino on hieman vähemmän epäilyttävä, vaikka varsinaiselle hihnalenkille ei vielä olla päästykään. Rentoutumisen myötä Mosta on alkanut näkyä myös hassuttelevampi puoli. Hän tykkää leikkiä hoitopaikan muiden koirien kanssa ulkona ja aina iltaisin kun kaikki menevät nukkumaan, Mo menee sohvalle möyrimään ja piehtaroimaan niin että tyynyt lentelevät. Mo on valloittavan kiltti ja kultainen persoona, joka tarvitsee vain kodin, jossa ollaan valmiita antamaan hänelle aikaa totutella uusiin asioihin. Herkkänä poikana Mo yrittää kyllä parhaansa, vaikka moni asia alkuun jännittääkin.

27.6.2021
Mo on kotihoidossa paljastunut kultaiseksi reppanaksi. Ihmiset ovat Mosta edelleen jännittäviä ja tilanteen ollessa hänen mielestään epäilyttävä Mo pyrkii vielä herkästi pakoon. Pikku hiljaa hän on kuitenkin oppinut myös luottamaan tuttuihin ihmisiin. Sohvalla Mo viihtyy jo ihmisen kyljessä kiinni ja rapsutellessa silmät painuvat tyytyväisesti kiinni. Ääniä tai muita kotiympäristön uusia asioita hän ei ole pelännyt. Mo ulkoilee vapaasti aidatulla pihalla ja tekee tarpeensa hienosti ulos. Valjaiden pukemista on alettu harjoitella, mutta hihnassa lenkkeilyyn tulee vielä menemään hetki. Myös hoitotoimenpiteitä, kuten kynsien leikkaamista, harjoitellaan hiljalleen. Mo ei edelleenkään ole haukkunut kertaakaan ja on muutenkin kotioloissa hyvin huomaamaton. Hän on muita koiria ja ihmisiä kohtaan peloistaan huolimatta hyvin lempeä ja kiltti.

13.6.2021
Mo on ehtinyt asettua kotihoitoon nyt reilun viikon. Viikon lepäilyn ja ihmettelyn jälkeen Mo päätti itse luopua portilla erotetusta huoneestaan ja siirtyi sieltä sulavasti sohvalle hoitopaikan muiden koirien sekaan. Tuon siirtymisen jälkeen Mo ei ole enää muita lepopaikkoja vilkaissutkaan, vaan sohvasta on tullut hänen uusi turvapaikkansa. Samalla etäisyys ihmisiin on luonnollisesti vähentynyt, ja nykyään Mota saa jo rauhallisesti lähestyä ja rapsutella. Harjailu on erityisesti Mon mieleen ja harjaillessa hän uskaltaakin jo rentoutua ihmisen läheisyydestä huolimatta. Ihmiset ovat kuitenkin edelleen Mosta jännittäviä ja hän säikkyy vielä herkästi esimerkiksi nopeaa lähestymistä. Muihin koiriin Mo suhtautuu todella ystävällisesti. Kodin ääniin hän suhtautuu rauhallisesti ja kotihoitopaikan pieni lapsikin on ok, kunhan hän ei tule liian lähelle. Mo vaikuttaa äärimmäisen lempeältä ja kultaiselta persoonalta, jolla ei vain yksinkertaisesti ole juurikaan kokemuksia ihmisistä. Niinpä hänen kanssaan edetään nyt rauhallisesti hyviä kokemuksia luoden.

7.6.2021
Mo matkusti neljä yötä sitten kotihoitoon. Matka ja muutto sisätiloihin olivat selvästi koko ikänsä tarhalla eläneelle Molle suuri stressi ja ensimmäiset päivät hän onkin viettänyt turvapaikakseen valitsemassaan nurkassa. Mo vaikuttaa ensivaikutelman perusteella hyvin lempeältä persoonalta. Hän on kovin kiinnostunut hoitopaikan muista koirista. Toistaiseksi Mo on ollut hyvin huomaamaton, eikä esimerkiksi ole haukkunut laisinkaan. Kunhan alkustressi helpottaa, hänen kanssaa aletaan hiljalleen harjoitella kotikoiran oppeja.

Tausta ja tarina
Romaniassa yksityiset koiratarhat ovat jatkuvasti täynnä pentuja. Kaduille syntyy alati uusia pentuja samalla, kun omistettujen koirien pentuja hylätään milloin mihinkin, jotta niistä ei tarvitse pitää huolta. Koska pennuilla on erityisen huonot mahdollisuudet selviytyä omillaan, on eläinsuojelijoiden mahdoton jättää heitä pulaan. Niinpä ääriään myöten täynnä olevilta tarhoilta etsitään aina jokin uusi nurkka, johon pienet pennut voidaan edes tilapäisesti sijoittaa, kunnes tilaa vapautuu.
Useimmiten pennut löytävät hyvin koteja, mutta toisinaan joukkoon mahtuu niin arkoja tapauksia, että he jämähtävät tarhalle. Kun söpö pentuaika on ohi, ei aroilla koirilla juuri ole mahdollisuuksia löytää koteja. Niinpä monien kohtaloksi jää elämä arkana koirana tarhalla vailla mahdollisuuksia parempaan elämään.

Care for Dogsin tarhaa ylläpitävä Delia löysi Mon ja sen sisarukset kadulta pieninä pentuina. Ujoksi jäänyt Mo on ehtinyt viettää koko elämänsä tarhalla, sillä aroille koirille ei juurikaan tarjoudu mahdollisuuksia adoptioon. Kun tarhalla tapahtuu, Mo vetäytyy mielellään omaan koppiinsa turvaan. Tuttujen rutiinien ja ihmisten kanssa hän on hieman reippaampi ja tulee kopin ulkopuolelle ihmettelemään häkin tapahtumia. Arkuudestaan huolimatta Mo on hyvin lempeä ja kiltti ihmisiä kohtaan pakollisten hoitotoimenpiteiden aikana. Muista koirista Mo pitää kovasti ja hän tulee mainiosti toimeen häkkikavereidensa kanssa. Koiraporukassa Mo on yleensä se, joka ensimmäisenä väistyy jos erimielisyyksiä meinaa syntyä.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.