JASMINE

narttu | syntynyt noin 2017 | Kotihoidossa Eurajoella | noin 50 cm

11.8.2021
Jasmine on kotihoitopaikan toisen koiran voinnin vuoksi siirtynyt ainakin hetkeksi Eurajoelle Emblan aktiivin luokse kotihoitoon. Siellä olevien kolmen koiran kanssa hän tulee mainiosti toimeen ja sopeutui uuteen paikkaan parissa päivässä. Tästä saadaankin paljon osviittaa siitä, miten hän tulee sopeutumaan omaan kotiinsa. Lievä eroahdistus alkaa vaivaamaan, kun sekä ihmiset, että muut koirat lähtevät, mutta kun hänelle jää koirakavereita, ei eroahdistus vaivaa. Tästä syystä Jasminelle etsitään kotia kodista, jossa on koirakavereita ja parasta olisi, jos koirakaverista olisi myös leikkikaveriksi. Alle kouluikäisten lasten kanssa Jasminea ei luovuteta, ellei kyseessä ole erityisen rescuekokenut koti. Jasmine olisi varmasti onnellinen oman perheensä kanssa myös kerrostalossa, mutta ihaninta ikinä olisi oma piha, jossa pistellä menemään.

19.7.2021
Takapakit ovat taaksejäänyttä elämää ja Jasmine alkaa olemaan valmis kotikoira. Valmiilla tarkoitetaan sitä, että harjoittelua tarvitaan vielä paljon, mutta Jasmine on käynyt hihnakävelyllä ja se on sujunut mallikkaasti ottaen huomioon, ettei Jasminella ole siitä aiempaa kokemusta. Maailma on Jasminelle paikka, jossa se hyvin rohkeasti ja uteliaasti tutkii asioita. Leikki ihmisen ja toisten koirien on hirveän tärkeää nuorelle ja aktiiviselle koiralle. Sohva on tärkeä paikka, mutta mieluiten Jasmine touhuaa ja tekee koirien juttuja. Itsekseen Jasmine ei hauku, mutta muiden koirien kanssa hän kyllä innostuu haukkumaankin. Haukku ei kuitenkaan jää päälle ja itsekseen hän on hiljainen koira. Edelleen tuttu ihminen saa Jasminen suorastaan intopinkeäksi ja onnellisimmillaan hän on, kun saa olla turvalliseksi kokemansa ihmisen lähellä.

5.7.2021
Jasmine on ottanut kehityksessään pientä takapakkia, mikä on hyvin tavallista. Kun koiran stressitaso alkaa laskemaan ja koira kykenee ottamaan vastaan enemmän uusia asioita, maailma onkin yhtäkkiä jännä paikka. Elämisen riemu Jasminelta ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään, päinvastoin, ja hän onkin koko ajan kutsumassa kotihoitopaikan koiria leikkiin. Ihaninta on kuitenkin pitää kuonoa kotihoitajan kämmenellä ja pistää silmät kiinni, kun kotihoitaja rapsuttaa korvan takaa. Ulkoilussa on edetty sen verran, että valjaat on saatu päälle, seuraavaksi valjaisiin laitetaan liina ja saadaan aloitettua hihnakävelytreenit. Jasmine on hyvin kultainen koira, jonka alku on ollut todella kivikkoinen, mutta ihminen on silti hänelle ihan valtavan tärkeä. Kunpa se ihan ikioma ihminen vielä löytyisi.

21.6.2021
Jasmine etenee ihan hurjaa vauhtia. Nyt rapsutuksia ei voi olla liikaa, pienestäkin kosketuksesta hän kellahtaa selälleen ja tassut huitoen pyytää rapsuttamaan ja kun niitä tulee, hän laittaa silmät kiinni ja nauttii. Edelleen hän kyllä nauttii muiden koirien seurasta ja tarvitsee lajitoverien seuraa, mutta ihmisen kanssa oleminen on tärkeintä. Kynsienleikkuuta harjoitellaan, samoin valjaiden pukemista edelleen. Jasmine on ulkoillut nyt hoitopaikan korkealla ja turvallisella aidatulla pihalla ja sen myötä hänestä on tullut sisäsiisti. Hän ei hauku, eikä ole osoittanut minkäänlaista riistaviettiä. Koirakokeneessa kodissa hän saattaisi mennä kerrostalossakin. Jasminen täytyy saada itse edetä omaan tahtiinsa ja kun näin on, hän etenee todella nopeasti ja on aivan mielettömän mutkattoman oloinen koira.

11.6.2021
Jasmine saapui Suomeen kotihoitoon noin viikko sitten, 4.6. Ensimmäinen yö kotihoitopaikassa meni hyvin rauhallisesti Jasminen nukkuessa matkaväsymystä pois. Aamiainen maistui ja häntäkin alkoi heilumaan heti ensimmäisenä aamuna ja sen jälkeen, kun häntä ensimmäisen kerran heilui, ei se paikoillaan juurikaan ole ollut. Jasmine tulee erinomaisesti toimeen kotihoitopaikan jo hieman iäkkäämpien nartun ja uroksen kanssa, mutta kaipaa selvästi hiukan nuorempaa seuraa leikkimään. Ihmisistä Jasmine pitää ihan hirmuisen paljon, vaikka pitääkin vielä etäisyyttä. Tästä syystä Jasminen kanssa ei olla vielä päästy harjoittelemaan valjaiden pukemista eikä siis myöskään ulkoilua. Häntää ja takaosaa ihminen saa hiukan rapsutellakin, mutta jotain pahaa on tapahtunut, sillä kun Jasminen päähän koskee, hän alkaa vinkumaan. Jasmine on onneksi erittäin fiksu ja osaa itse harjoitella ihmisen koskemista. Hän kertoo matalalla murinalla toisille koirille, että tarvitsee tilaa syödessään, muutoin ei ole ollut resurssiongelmia. Yksin Jasmine osaa olla hienosti. Jos Jasmine saa riittävästi lajitoveriensa seuraa muutoin, hän saattaisi olla onnellinen ainoanakin koirana.

Tausta ja tarina
Ympäri Romaniaa on kunnallisia tarhoja, joihin rankkurit keräävät kodittomia koiria. Näillä kunnallisilla tarhoilla olot ovat karut. Erityisen huonosti asiat ovat pienemmissä kaupungeissa ja alueilla, joissa eläinsuojelijoita on vähän. Kun koirille ei juuri ole tarjolla apua, täyttyvät kunnalliset tarhat nopeasti. Niinpä tarhat tyhjennetään säännöllisesti lopettamalla kaikki tarhalla olevat koirat pennuista vanhuksiin. Brasovissa sijaitseva kunnallinen tarha on yksi näistä surullisista tapauksista, jotka tyhjennetään kahden viikon välein. Niinpä Care for Dogsin tarhaa pyörittävä Delia käy tiimeineen aina mahdollisuuksien mukaan pelastamassa kunnalliselta tarhalta mahdollisimman monta koiraa, jotta edes osa koirista saisi mahdollisuuden parempaan elämään. Yksi näistä onnekkaista on vuonna 2019 kunnalliselta pelastettu Jasmine.

Jasminen matka kohti kotia pysähtyi kuitenkin Care for Dogsin tarhalle, sillä tarhalla huomattiin, että Jasmine pelkää kosketusta. Hyvin todennäköisesti joku on joskus satuttanut häntä, sillä koskettaessa Jasmine selvästi säikähtää ja huutaa aivan kuin häntä satutettaisiin. Muuten Jasmine on äärettömän iloinen, hyväntuulinen ja leikkisä. Hän pyörii mielellään ihmisen touhuissa mukana ja osallistuu kaikkeen, mitä häkissä tapahtuu. Jasmine asuu tällä hetkellä nartun ja uroksen kaverina ja tulee hienosti molempien kanssa toimeen. Hän rakastaa muiden kanssa leikkimästä ja onkin usein haastamassa muita koiria leikkiin. Tällä hetkellä Jasmine on pulleassa kunnossa, sillä hän on tarkka ruoastaan ja on vahtimatta jäädessään syönyt myös kaverien ruoat.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme, tutustuthan huolellisesti adoption tietoihin sekä adoptioprosessiin ja kotiutumisluentoon. Kun olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.