GRACE

narttu | syntynyt noin 2015 | Vantaalla | noin 40 cm

17.3.2021
Grace etenee pienin, mutta päättäväisin askelin. Grace on vielä varsin ujo ja tarvitsee hyvin paljon kärsivällisyyttä ja aikaa. Hänen oppimaansa tapaa käyttää hänelle itselleen vaikeissa tilanteissa hampaitaan poisopitaan kovasti, jotta hän oppisi, että on muitakin, hyödyllisempiä tapoja selvitä vaikeaista tilanteista. Ääniarka Grace ei ole, mutta vieraiden ihmisten ääni ja ovikello ovat jännittäviä. Muihin ääniin hän ei reagoi. Grace on alkanut tottumaan hoitopaikan lapsiin, mutta vielä ei olla siinä pisteessä, että häntä voisi jättää lasten kanssa keskenään. Kotihoitopaikan muihin koiriin Grace suhtautuu varauksella ja heidänkin kanssa hän turvautuu vielä helposti hampaisiinsa. Hienosti hän kuitenkin turvautuu rauhalliseen koiraan ja hakee tältä jopa turvaa tietyissä tilanteissa. Resurssiaggressiivisuutta Gracella esiintyy on vielä, mikä on varsin tyypillistä vastakotiutuneelle koiralle, mutta sekin helpottanut jo jonkun verran. Kissaan Grace reagoi hyvin napakasti, joten kissakotiin häntä ei luovuteta. Grace ei vielä ulkoile, mutta on oppinut tekemään tarpeensa yhteen paikkaan, joten siirtymä sisäsiisteyteen käynee nopeasti, kunhan ulkoilun makuun päästään. Nyt, kun Grace on alkanut liikkumaan vapaammin asunnossa, pienet tilat ahdistavat häntä. Haukkuherkkä Grace ei ole, kotihoitopaikassa hän on haukkunut kerran. Vielä hänellä on siis valtavan pitkä matka kotikoiraksi, mutta kotihoitopaikka kertoo Gracen olevan todellinen aarre, joka haluaa niin kovasti tulla rakastetuksi ja rakastaa, mutta vielä se on liian pelottavaa. Kun luottamus ihmisiin kasvaa positiivisten kokemusta myötä, hänestä kuoriutuu varmasti upea koira, vielä siihen on hiukan matkaa. Mutta kyllä se sieltä tulee.

25.2.2021
Grace saapui Suomeen kotihoitoon 18.2. ja on nyt viikon verran saanut tutustua suomalaiseen elämänmenoon. Vielä maailma on sen verran jännä, että sitä on helpompi kurkkia omasta turvapaikastaan. Kotihoitaja kertoo, että Gracessa kuitenkin selkeästi näkyy tahto uskaltaa ja sen silmissä on uteliaisuutta. Vielä tarvitaan kuitenkin aikaa, että hän oikeasti uskaltaa lähteä tutustumaan maailmaan, joten toistaiseksi tulevalle ilopillerille etsitään erittäin koirakokenutta kotia. Jatko näyttää, miten nopeasti Grace uskaltautuu ulos kuorestaan. Tuskin siihen kovin kauaa menee.

Tausta ja tarina
Koska Romaniassa elää valtava määrä kodittomia koiria, syntyy pentuja jatkuvasti. Kun suojaisat ja rauhalliset paikat ovat vähissä, joutuvat epätoivoiset emot synnyttämään pentuja myös hyvin turvattomilla alueilla. Erityisen usein pentuihin törmää teollisuusalueilla, joissa piilopaikkoja on paljon. Alueilla kulkee kuitenkin usein suuria ajoneuvoja eikä pienillä pennuilla ole vielä ymmärrystä olla varuillaan. Niinpä saadessaan syyskuussa 2019 tiedon läheisellä teollisuusalueella olevista pennuista lähti Care for Dogs -tarhaa ylläpitävä Delia heti hakemaan pennut turvaan. Pentujen lisäksi alueelta saatiin onnekkaasti kiinni myös niiden emo ja niin koko perhe pääsi turvaan Delian tarhalle. Pennut ovat jo löytäneet kodit ulkomailta, mutta ujo emo Grace odottaa edelleen tarhalla omaa mahdollisuuttaan.

Grace on kiltti pieni tyttö. Hän elää tarhalla isommassa aitauksessa yhdessä kolmen muun aran koiran kanssa ja tulee hienosti muiden kanssa toimeen. Herkuistaan Grace on toisinaan muita kohtaan topakka, mikä on tarhaoloissa ymmärrettävää kaduilla elettyjen vuosien jälkeen. Vaikka Grace on vielä ujo, hän on selvästi kiinnostunut ihmisten seurasta. Keväästä 2020 alkaen tarhan arkojen koirien kanssa työskennellyt Veera kertoo, että Grace on reipastunut selvästi jo kesän aikana. Aamuisin Veeran nähdessään Grace pomppii iloisesti aidalla häntä villisti heiluen. Grace syö tarjotut herkut kädestä, mutta koskettaminen jännittää vielä. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että rauhallisemmassa kotiympäristössä Grace tulee reipastumaan nopeasti.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme ja olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.