FIFA

narttu | syntynyt noin 2011 | Kotihoidossa Vihdissä | noin 50 cm

26.9.2020
Kotihoidossa on pian kaksi kuukautta tutustuttu puolin ja toisin. Fifasta on kuoriutunut nokkela ja iloinen persoona, jolla olisi intoa touhuta vaikka koko päivä. Fifan mielestä ihan parasta on ulkoilu ja hän onkin vähän väliä kurkkimassa olisiko ovi auki. Valjaat Fifa antaa pukea nätisti, mutta hihnoista Fifa ei pidä ja hänelle iskee herkästi paniikki jos liikkumista yrittää ohjailla hihnalla. Niinpä Fifa ulkoili alkuun pitkän liinan avulla aidatulla pihalla. Koska Fifa kulkee pihalla hienosti muiden hoitopaikan koirien mukana ja tulee pyydettäessä sisälle, on liinasta voitu myöhemmin luopua. Ulkona Fifa rakastaa nuuskimista ja namien etsimistä, mutta parasta on muiden kanssa juokseminen. Leikkiminen on vielä aika kömpelöä, mutta Fifa selvästi nauttii ja rohkaistuu päivä päivältä tässäkin asiassa.

Fifa on herkkä koira, jonka kanssa on erityisen tärkeää löytää tasapaino. Hän ahdistuu herkästi jos tilanne on yhtään outo tai ihminen toimii epäilyttävästi. Ahdistuessaan Fifa muuttuu levottomaksi ja alkaa herkästi säntäillä ympäriinsä. Niinpä kaikkea on kotihoidossa harjoiteltu erityisen rauhallisesti ja täysin Fifan ehdoilla. Kun jostain asiasta tulee Fifalle tuttu rutiinien kautta, hän reipastuu yllättävän nopeasti. Normaali arki sujuu jo kotihoidossa hienosti. Fifa lähtee innolla ulos, makoilee mielellään olohuoneessa muiden mukana, tulee ruoka-aikaan hoputtamaan keittiöön ja osallistuu jo talon vahtimiseen hassun käheällä vahtihaukullaan. Fifalla on kuitenkin edelleen hänelle tärkeä oma turvapaikka, johon hän hakeutuu jos tilanteet käyvät liian jännittäväksi.

Koirakaverit ovat Fifalle ehdoton asia. Hän hakee muista paljon tukea ja ahdistuu todella paljon jäädessään yksin. Fifaa ei siis luovuteta ainoaksi koiraksi. Kotihoitopaikan vauvaan Fifa suhtautuu kohteliaan uteliaasti.

Ihmiset ovat selvästi Fifan suurin jännityksen aihe. Luottamuksen saaminen vie aikaa ja vaatii hyviä koiranlukutaitoja hänen herkkyydestä johtuen. Fifa nauttii kotihoitajan rapsutuksista ja turkin harjauksesta, mutta vain omalla turvapaikallaan. Muuten hän saattaa pyöriä hyvinkin lähellä, mutta koskeminen ahdistaa vielä liikaa. Arkuuden alta tulee kuitenkin päivä päivältä enemmän esiin kultainen, loputtoman iloinen ja innostunut todellinen Fifa, jolla on vielä paljon annettavaa tulevalle kodilleen.

20.8.2020
Fifa on nyt viettänyt kotihoitopaikassaan kaksi viikkoa. Ensimmäinen viikko sujui nukkuen ja vuosien väsymyksestä palautuen. Hiljalleen saatuaan rauhassa levätä Fifa on alkanut näyttää yhä enemmän oikeaa luonnettaan. Fifalle on syntynyt rutiini, johon kuuluu aamun aloitus petiä möyhien ja siinä kiehnäten. Päivä sujuu oman paikan turvasta talon touhuja seuraillen. Päiviin kuuluu erinäisiä herkkuja, jotka Fifa maistelee hyvällä ruokahalulla. Vähän väliä se tepsuttaa avonaisen koiraporttinsa luo häntä tomerasti pystyssä, aivan kuin testaten joko on rohkeutta tutkia muutakin taloa. Jos portille tulee vastaan joku hoitopaikan koirista, alkaa Fifan häntä heilua innokkaasti ja sen korvat nousevat hassuttelevasti niskan päälle. Toisinaan tästä alkaa ilakointi, jossa Fifa ja toinen koira pomppivat ja haastavat toisiaan leikkimään. Sitten kun omia rajoja on taas hieman venytetty, Fifa palaa tutulle pedilleen ja torkahtaa.

Fifa tulee vielä tarvitsemaan paljon aikaa opetellakseen kotikoiran tavoille ja elämään pelottavien ihmisten kanssa. Lähes kaikki on sille vielä uutta ja jännittävää ja se saakin kotihoitopaikassaan totutella asioihin omaan tahtiin.

Fifan tausta ja tarina
Syntyminen romanialaiseksi kodittomaksi koiraksi on karu kohtalo. Koditon pentu joutuu pienestä pitäen selviytymään vaativissa oloissa usein ilman emoaan tai muuta turvaa. Pennun on opittava löytämään ravintoa, suojaa säältä sekä välttämään vaaroja kuten autoja. Valitettavan usein myös ihmiset suhtautuvat turvaa etsiviin koiriin julmasti. Moni kadulle syntynyt tai sinne kodista hylätty pentu menehtyykin jo pienenä, kun suuri maailma on niille liikaa.
Vaikean alun lisäksi monilla Romanian koirilla on vastassaan toinenkin karu totuus. Valtion tapa vastata koiramäärään ovat kunnalliset tarhat, joihin rankkurit keräävät löytämiään koiria. Tarhoilla olot ovat usein hyvin epäinhimilliset ja kun tarha täyttyy, koirat lopetetaan, jotta saadaan tilaa uusille.

Tällaisella tarhalla Carpen ylläpitäjä Carmen tapasi Fifan vuosia sitten. Hän oli tarhalla valitsemassa mukaansa muutamia onnekkaita, jotka pääsisivät turvaan yksityiselle tarhalle. Nähtyään Fifan Carmen tiesi, että juuri sillä oli olemattomat mahdollisuudet parempaan elämään. Fifa oli nimittäin rankan alun lisäksi saanut elämältä muutenkin huonot kortit. Se oli keskikokoinen, musta ja erittäin arka. Juuri sellainen koira, joka jää aina kaikilta huomiotta.

Fifa päätyi yksityiselle tarhalle ja sieltä myöhemmin uudelle Carpen tarhalle. Se on vuodesta toiseen toteuttanut tarhoilla pienenä oppimiaan taitoja – se varoo visusti kiinnittämästä itseensä mitään huomiota ja välttelee konflikteja ihmisten kanssa. Niinpä sitä on aina pidetty liian arkana adoptioon. Arkuuden alla piilee kuitenkin muutakin. Vaikka Fifa piilottelee mielellään kopissaan aina kun tarhalla tapahtuu, se näyttää toisinaan ihmisille myös muita puoliaan. Se on äärimmäisen fiksu ja oppii hyvin nopeasti esimerkiksi hakemaan tiputetun namin kupista aina kun ihminen kääntää sille selän. Oppiakseen kotikoiran elämään Fifa tulee tarvitsemaan suunnattoman paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Se on kuitenkin ansainnut mahdollisuutensa onnelliseen elämään kaikkien muiden koirien tavoin. Ajan ja oikean kodin avulla se voi vielä oppia, että ihmiset voivat olla myös lempeitä ja kosketus lohduttava.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, anaplasman, babesian, borrelian, dirofilaria repensin, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme ja olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.