ARYA

narttu | syntynyt noin 2015 | Kotihoidossa Enossa | noin 50 cm

11.7.2021
Arya on asustellut kotihoitopaikassaan nyt reilun kuukauden verran, ja voi millainen kullanmuru hänestä onkaan kuoriutunut. Aryalle tärkein asia elämässä on oma ihminen ja hänen huomionsa. Arya on kiintynyt erityisesti perheen naispuoliseen hoitajaan, ja seuraa häntä kaikkialle esimerkiksi pihalla ulkoillessaan ja hoitajan lähtiessä aamulla ensimmäisenä töihin, jää Arya hetkeksi itkemään perään. Pienen itkeskelyn jälkeen Arya kuitenkin rauhoittuu yksinollessaan hyvin ja viettää aikaansa lähinnä lepäillen rauhassa. Arya kuuntelee mielellään puhetta, ja kallistelee päätään hassuille sanoille. Aryan kiintymys omaan ihmiseen on suurempi kuin kiintymys muihin hoitopaikan koiraystäviin, vaikkakin heidänkin kanssaan Arya tulee loistavasti toimeen. Muiden koirien kanssa Arya on ollut täydellisen sopuisa ja tullut muiden kanssa loistavasti toimeen. Vaikka ihminen on Aryalle se ykkösjuttu, niin hän silti erittäin mielellään käy lepäämään koirakavereiden viereen ja leikkii paljon erityisesti hoitopaikan nuorimman tyttökoiran kanssa. Arya leikkii kaverinsa kanssa sekä paini- että juoksuleikkejä, ja onpa hän oppinut pikkuhiljaa leikkimään leluillakin.

Aryalle kosketus on tärkeää, ja hän osaa pyytää itse silityksiä. Aika määrätietoisesti hän niitä pyytääkin, sillä silitysten loppuessa hän ottaa hoitajaa tassullaan kädestä kiinni ja ohjaa rapsuttamaan lisää. Aryan kanssa on harjoiteltu jo hieman kynsienleikkuuta, ja tassuja saa hienosti koskea ja kynsileikkureilla kynsiä jo naputella. Ei siis kestäne kauaa, kun kynsiä päästään jo lyhentämään. Arya antaa hienosti pukea valjaat ja pannan ylleen, ja pikkuhiljaa perässä tuleva hihnakaan ei herätä enää niin paljoa kauhistusta. Arya ulkoilee hoitopaikan aidatulla pihalla vapaana, ja on jo tätä nykyä täysin sisäsiisti. Ulkomaailma ei Aryaa enää jännitä, vaan hän on löytänyt juoksemisen, kaivamisen, tonkimisen ja hepuloinnin riemun. Pihan sisällä on pieni lampi, ja Arya rakastaa pötkötellä vedessä syöden samalla vesikasveja. Onpa hän muutaman kerran jo uinutkin omasta halustaan! Arya on valtavan iloinen, ihmisrakas ja älykäs tyttö, joka varmasti antaa tulevalle kodilleen valtavasti rakkautta ja riemua. Arya tykkää nenätöistä ja erilaisista virikkeistä, joten hänen kanssaan pääsisi varmasti opettelemaan vaikka mitä taitoja ja temppuja.

13.6.2021
Arya on nyt viettänyt nykyisessä hoitopaikassaan kokonaisen viikon. Aryasta on tänä aikana paljastunut oikein ihmisrakas, kultainen tyttö. Arya on tullut kotihoitopaikan kolmen muun koiran kanssa loistavasti toimeen, ja toisten pyytäessä lisää tilaa murinalla, hän väistää kohteliaasti. Koiraseura on Aryalle mieleistä, ja hän käykin usein pötköttelemään hoitoperheen uroskoiran viereen. Ihmisiä Arya seuraa vähintään yhtä mielellään kuin koirakavereitaan, ja näinkin lyhyessä ajassa häntä saa jo silitellä ja rapsutella kirsusta hännänpäähän ja hän myös varovasti pyytää hellyyttä lisää silitysten tauotessa. Koska ihmisen kosketus on Aryalle niin mieluista, on hänelle myös ongelmitta saanut pukea valjaat ja pannan. Aryan kanssa on muutaman kerran käväisty jo ulkonakin, mutta koska hihna ja sen jatkeena oleva ihminen tuntuva vielä kovin epäilyttäviltä, on ulkoilu painottunut lähinnä istuskeluun ja mietiskelyyn. Arya säikähtelee asioita vielä herkästi etenkin ulkona, joten ainakin toistaiseksi hänelle paras ympäristö olisi omakotitalo rauhallisella alueella, jossa ulkoilua voisi opetella omassa pihassa hitaasti ja hänen ehdoillaan.

8.6.2021
Arya saapui Suomeen 3.6., jonka jälkeen hän vietti muutaman yön väliaikaisessa hoitopaikassa ennen matkaamista nykyiseen hoitopaikkaansa. Matka oli Aryalle raskas ja pitkä, mutta kunnon yöunet ja rauhaisan ympäristön antama turva ovat helpottaneet Aryan oloa jo sen verran, että hänestä on näinkin pian alkanut sukeutua aikamoinen kullanmuru. Arya on nukkunut yönsä rauhassa, haluten nukkua samassa tilassa muiden koirien ja ihmisten kanssa. Tänä aamuna hoitajan noustessa sängystä olikin vastassa vallattomasti heiluva peppu, kun Arya riemastui hoitajan nähtyään. Arya on kohtelias hoitopaikan muita koiria kohtaan, ja seurailee jo ihmisiäkin. Eniten Arya pitää siitä, kun hänelle puhutaan kiltillä äänellä. Silloin hän menee onnesta mykkyrälle. Kosketusta Arya mieluiten vielä väistää, mutta tulee jo omatoimisesti nuuhkaisemaan kättä ja ottamaan tarjotut herkut vastaan. Hänelle annetaankin vielä paljon tilaa levätä ja kerätä rohkeutta, harjoituksia ehditään kyllä tekemään hieman myöhemminkin.

Tausta ja tarina
Romaniassa kodittomia koiria on joka puolella. Heitä asuu pihoilla, kauppojen parkkipaikoilla ja puistoissa. Monesti koirapopulaatioita siedetään, kunnes jokin muuttuu. Silloin heistä halutaan nopeasti eroon ja yleensä koirien kohtaloksi muodostuvat rankkurit, jotka hakevat koirat kunnallisille tarhoille kuolemaan. Näin kävi keväällä 2018, kun Cosoban tarhan ylläpitäjä Adina sai tiedon tuoreesta rakennustyömaasta. Työmaalla asui joukko koiria, joista haluttiin mahdollisimman pian eroon. Niinpä Adina kiiruhti paikalle ennen rankkureita ja otti koirat tarhalleen turvaan odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Arya on yksi rakennustyömaalta pelastuneista koirista. Muutto stressaavaan tarhaympäristöön on kuitenkin ollut herkälle koiralle vaikea paikka ja niinpä Arya on jäänyt tarhalla ujoksi. Kun tarhalla tapahtuu jotakin outoa, Arya piiloutuu koppinsa perälle häkkitoveriensa kanssa. Ujoudestaan huolimatta hän antaa kuitenkin käsitellä itseään nätisti. Kun Arya nostetaan pois kopista hän selvästi hämmentyy, eikä oikein tiedä mihin väistäisi häkkiin tulleita ihmisiä. Ujoutensa alla Arya vaikuttaa olevan hyvin kiltti ja lempeä persoona.


Ennen yhteydenottoa pohdithan tarkasti omat resurssisi koiran adoption suhteen. Koiran hankkiminen vaatii valtavasti sitoutumista parhaimmillaan vuosien ajaksi. Sairastavan koiran hoito on usein kallista ja hoidon tarve voi tulla hyvinkin yllättäen. Koira kaipaa ja tarvitsee seuraasi, joten mietithän tarkkaan onko elämäntilanteesi sopiva koiran tuloon. Koira vaatii myös paljon yhdessä harjoittelua kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, joten sinun on oltava valmis panostamaan kärsivälliseen asioiden opetteluun. Joskus koiralla esiintyy myös erilaisia käytöshäiriöitä, joiden poisharjoittelu on vastuullasi.

Tullessaan Suomeen koira on rokotettu kennelyskän, parvoviruksen, penikkataudin, rabieksen, leptospiroosin ja tarttuvan maksatulehduksen varalta. Hän on myös testattu amerikkalaisen sydänmadon, ihomadon (dirofilaria repens), anaplasman, babesian, borrelian, ehrlichian, giardian ja leishmanian varalta. Koira on ennen matkustamista steriloitu/kastroitu, sisä- ja ulkoloishäädetty, sekä mikrosirutettu. Koira saa mukaansa kotiutuessaan EU-lemmikkipassin ja aiemmin luetellut testitulokset.

Jos olet kiinnostunut adoptoimaan jonkun koiristamme ja olet harkinnut adoptiota huolellisesti, täytä adoptiohakemuksemme. Olemme sinuun yhteydessä kahden vuorokauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.